Header Ad Module

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

“Exploding” apartment block

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • “Exploding” apartment block

    “Exploding” apartment block

    Sally Howes

    April 1, 2011

    Click for more photos "Exploding" apartment block in Austria

    Award winning apartment complex in Vienna, Austria by Rüdiger Lainer + Partner Architekten ZT GmbH



    This funky, award-winning apartment block in Vienna, Austria, was designed to be a clever combination of high-density living and quality outdoor spaces.
    It seems certain the architects got this idea from cartoons they've seen. You know the ones, where somebody swallows a bomb and their eyeballs pop out on stalks when it explodes.
    Those almost comical balconies, projecting at irregular intervals from the building's walls, create views and snatch sunlight and fresh air from every angle.
    That clever design ensures that every apartment gets its own private outdoor space of at least eight square metres, as well as underground parking.


    The 254 apartments in the complex cover a range of sizes from 50 to 100 square metres. There are also plenty of communal living areas that come in a range of sizes, from the intimate to the large scale.
    The designers were not just focused on the building's looks - their project also included community and environmental features.
    One of the goals of the project was to reduce the number of people who travel away from their homes on the weekends. The outdoor spaces were specifically designed in different sizes and qualities, to allow for a diverse range of activities.
    Residents have a day-care centre for their children, a sauna on the roof and their communal outdoor spaces include vegetable gardens, lawn areas for relaxing and children's play areas.
    According to the architects, the design has many details that enhance everyday life, such as the roof-top gardens and the vertical gardens, which "enrich this oasis for living".
    The edges of the development have been reserved for the lowest structures, "patio houses" and communal areas, with the tallest elements set back to avoid the "canyon" effect of narrow spaces between tall, crowded buildings.
    Architects

    Rüdiger Lainer + Partner Architekten ZT GmbH
    www.lainer.at
    Construction
    Just over two years, starting in 2006

    Project completion
    2008
    Awards
    Best Architects Award 2010 in Gold, 2009 *
    20+10+X World Architecture Community Award, 2010
    Green GOOD DESIGN Award, 2010 **
    http://smh.domain.com.au/best-addres...401-1crf8.html
    "There's one way to find out if a man is honest-ask him. If he says 'yes,' you know he is a crook." Groucho Marx

  • #2
    Interesting design - umm I wonder if LSD had a part in this design :-)
    SEARCH PropertyTalk, About PropertyTalk

    BusinessBlogs - the best business articles are found here

    Comment


    • #3
      Looks good now (matter of opinion - I do but not fussed on the colours) but in 5-10 years is could look awfully shabby (especially the colours).

      Comment


      • #4
        Imagine trying to get a resource consent to do that in NZ!

        Looks very cool. Would help with the rentability I'm sure.
        Squadly dinky do!

        Comment

        Working...
        X